Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Τρεις e-book readers για Android

Αμάν πια τα σημερινά παιδιά! Όλο με ένα τηλέφωνο στο χέρι είναι και παίζουν! Χάνουν τον χρόνο τους! Δεν πηγαίνουν να παίξουν λίγο στην αλάνα! Τεχνολογία θέλαμε και να, πώς το πληρώνουμε τώρα!

Αφού περάσουμε το στάδιο τής γκρίνιας που προέρχεται από την άγνοια (βλέπω κάποιους που ασχολούνται συνέχεια με το τηλέφωνο, άρα όλοι κάνουν το ίδιο πράγμα, άρα αυτά τα τηλέφωνα είναι άχρηστα, άρα εγώ ξέρω καλύτερα), ας πούμε τα προφανή και αυτονόητα. Τα σύγχρονα τηλέφωνα έχουν αμέτρητες δυνατότητες. Ο τρόπος με τον οποίο τα χρησιμοποιούμε είναι καθαρά στο χέρι μας. Αν θέλουμε να παίζουμε Angry birds όλη την ώρα, δε μάς φταίει κανείς για τον χρόνο που σπαταλάμε.

Όχι, δεν θα σού πω εγώ πώς να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνό σου. Όπως δεν θα σού πω τί να ψηφίσεις, πώς να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και διάφορα άλλα. Όπως αποκαλύπτει ο τίτλος, όμως, θα παρουσιάσω έναν τρόπο για να αξιοποιήσεις την εργαλειάρα που έχεις στα χέρια σου και καταριέσαι τον εαυτό σου που δε ζεις σε πιο απλές εποχές.


E-book είπες; Είχες και στο χωριό σου e-book;

Σοβαρά τώρα, όποιος χρησιμοποιεί αυτή την έκφραση, να πάει να γαμηθεί. Λες και επιτρέπεται να έχουμε μόνο ό,τι είχαμε και στο χωριό μας! Ψόφος ρε!

Για τούς υπόλοιπους, αν κάποιος δεν γνωρίζει, να αναφέρω ότι είναι κανονικότατα βιβλία τα οποία είτε έχουν σκαναριστεί και μπορείς να δεις τις σελίδες τους στη σειρά (κυρίως σε PDF αρχεία συναντάμε αυτό το σύστημα), είτε είναι απλά κείμενα και μπορείς να τα βρεις σε μορφή PDF, epub, mobi κλπ. Η χωρητικότητά τους μπορεί να είναι από αρκετά ΜΒ (για σκαναρισμένες σελίδες σε άριστη ποιότητα και μεγάλη ποσότητα) ως μερικά ΚΒ για σκέτο κείμενο. Αυτά σε γενικές γραμμές, χωρίς πολλές λεπτομέρειες.

Cool Reader


Μία απλή εφαρμογή για ανάγνωση βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή. Προσφέρει απίστευτα πολλές επιλογές για να διευκολύνει την ανάγνωση, όπως αν θέλεις να σκρολάρεις τη σελίδα (δηλαδή να την σύρεις με το δάχτυλο πάνω-κάτω σαν να ξετυλίγεις ένα τεράστιο ρολό από χαρτί υγείας αλλά με κείμενο επάνω) ή να πατάς ελαφρά στη δεξιά άκρη για να τη γυρίσεις, σαν να είναι βιβλίο. Υπάρχει η νυχτερινή επιλογή για να μη σακατεύεις τα μάτια σου με το κάτασπρο τής σελίδας, ενώ μπορείς να αλλάξεις εντελώς τα χρώματα, τη γραμματοσειρά και το φόντο.
Επίσης, μπορείς να επιλέξεις αν θες να κρατάς το τηλέφωνο οριζόντια ή κάθετα. Οι σελίδες θα προσαρμοστούν ανάλογα. Κι αν έχεις μικρό τηλέφωνο, κανένα πρόβλημα. Απλώς μεγαλώνεις την γραμματοσειρά. Αλλά μία οθόνη 4" είναι υπεραρκετή για να διαβάσεις άνετα. Μη σού πω και 3,5". Δηλαδή η οθόνη που έχουν τα περισσότερα Android τηλέφωνα.
Σε γενικές γραμμές, μ'αρέσει πολύ ο Cool Reader. Ιδανικό για να ξεκινήσεις να διαβάζεις e-books αλλά και για να συνεχίσεις. Κάτι τελευταίο, που δεν το έχουν οι άλλοι readers. Όταν, στη σελίδα τού κειμένου, σύρεις το δάχτυλό σου πάνω-κάτω στην αριστερή άκρη τής οθόνης και χαμηλά, μπορείς να ρυθμίσεις τον φωτισμό. Ιδανικό για βραδινή ανάγνωση!

Moon+ Reader

Άλλος ένας καλός και δωρεάν reader, πάνω-κάτω έχει τις ίδιες λειτουργίες με τον προηγούμενο, ίσως με πιο εντυπωσιακή παρουσίαση. Βέβαια, η ουσία δεν αλλάζει. Μπορείς να διαβάσεις άνετα όλα σου τα βιβλία και το μόνο που σε περιορίζει έιναι ο χρόνος ή η όρεξή σου για να ασχοληθείς.
Επίσης προτείνεται ανεπιφύλακτα. Ανέφερα ότι είναι δωρεάν, έτσι; Υπάρχει και Pro έκδοση για όσους προτιμούν.

Kindle


Εδώ έχουμε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Λιγότερες επιλογές σε σχέση με τα προηγούμενα (δεν μπορείς να αλλάξεις το φόντο, τα χρώματα και τη γραμματοσειρά, ας πούμε), αλλά και κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά που δεν μπορείς να παραβλέψεις.
Ένα πολύ σημαντικό γεγονός είναι ο συγχρονισμός με το software που έχεις στον υπολογιστή σου, καθώς και με την συσκευή Kindle που ίσως έχεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ξεκινήσεις να διαβάζεις ένα βιβλίο στον υπολογιστή και να το συνεχίσεις στο τηλέφωνο. Από εκεί που το άφησες. Επίσης, τα βιβλία που έχεις κατεβάσει στη μία συσκευή, μεταφέρονται αυτόματα στην άλλη (οπότε προσοχή με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, γιατί μπορεί να χρυσοπληρώσετε για να κατεβάσετε τα βιβλία στο τηλέφωνο και να είναι και μάπες αν δεν ξέρετε τί έχετε κατεβάσει).
Ακόμα, τα βιβλία που διαβάζει το Kindle δεν τα διαβάζουν οι άλλοι readers για κάποιο λόγο (μάλλον για τον περιορισμό τής πειρατείας), οπότε το Kindle είναι η μοναδική επιλογή για ορισμένα βιβλία. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς μέσα από τη σελίδα τής Amazon.com μπορείτε να βρείτε άφθονα δωρεάν βιβλία για άμεσο κατέβασμα ή και αρκετά φτηνά αν υπάρχει κάτι που θέλετε να αποκτήσετε και δεν σάς πειράζει να δώσετε και δυο-τρία δολλάρια (ή και παραπάνω).
Εν κατακλείδι, άλλος ένας reader που αξίζει τον κόπο να έχετε. Πολλές επιλογές και, αν θέλετε, χωρίς να ξοδέψετε ούτε μισό ευρώ.


Επίλογος

Τα κανονικά βιβλία, αυτά που ξέρουμε με το χαρτί και το μελάνι, δεν θα καταργηθούν. Έχουν αρκετό μέλλον ακόμα. Αλλά τα e-books προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Οι πωλήσεις τους αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Για τούς φίλους των βιβλίων, οι επιλογές έχουν πολλαπλασιαστεί απίστευτα. Για τούς μη τακτικούς αναγνώστες, τώρα υπάρχουν επιπλέον κίνητρα. Μέσα σε λίγους μήνες έχω διαβάσει άφθονα βιβλία και δεν υπάρχουν δικαιολογίες τώρα που όλα είναι μέσα στο τηλέφωνο. Εντάξει, μπορεί να μη θέλεις να διαβάσεις, άλλο αυτό.

Τουλάχιστον, αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνό σου. Άντε, παράτα λίγο τα χαζοπαιχνίδια και άνοιξε κανένα βιβλίο! Όλο και κάτι θα βρεις να σού αρέσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: