Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Οι μαθητές και οι παρελάσεις


Το σκίτσο έρχεται από τη σελίδα που αναγράφεται εδώ πιο κάτω. Καλό θα είναι να ρίξετε και μία ματιά για να μάθετε περισσότερα.
.
.
Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, βλέπω ακριβώς απέναντι από το μαγαζί, στο κεντρικό πάρκο τής Χρυσούπολης, το συνεργείο τού δήμου που ετοιμάζει την εξέδρα όπου θα σταθούν οι επίσημοι για την παρέλαση, στις 28/10. Μία καθαρά μιλιταριστική εκδήλωση, στην οποία οι μαθητές δεν θα έπρεπε να υποχρεώνονται να συμμετάσχουν. Ούτε καν οι φαντάροι. Αν οι καθηγητές επιθυμούν, ας κάνουν εκείνοι παρέλαση, για να τιμήσουν αυτό που θέλουν να τιμήσουν. Αλλά, όπως είπε και ο συγκλονιστικός Λάκης Λαζόπουλος, ΔΕΝ μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να πιστέψει στα ιδανικά σου. Ειδικά τα παιδιά αυτής τής ηλικίας, όταν προσπαθείς να τα αναγκάσεις για κάτι, πετυχαίνεις το αντίθετο. Προσωπικά, όταν πλησίαζε η παρέλαση, αυτό που γούσταρα ήταν οι ώρες που χάναμε για να κάνουμε πρόβα παρέλασης. Και ο χαβαλές τη μέρα τής παρέλασης. Από ιδανικά όμως, τίποτα.
.
Επίσης, οι παρελάσεις και οι λοιπές στρατοειδείς αηδίες, προάγουν απροκάλυπτα τον κοινωνικό ρατσισμό. Εντελώς απλά, όταν τα κριτήρια αξιολόγησης έχουν να κάνουν με το ύψος και τις επιδόσεις στα μαθήματα, τί μπορούμε να σκεφτούμε; Ότι οι ψηλοί κι ωραίοι είναι πιο άξιοι να τιμήσουν τούς αγωνιστές τής ελευθερίας και οι κοντοί είναι καλοί μόνο για να συμπληρώνουν την ουρά, αναγκαζόμενοι να κάνουν και μεγαλύτερα βήματα για να προλαβαίνουν τούς μπροστινούς και να μη χαλάνε τον σχηματισμό τής μαθητικής φάλαγγας. Κάτι σαν τον στρατό, όπου ο λοχαγός με έκρυψε πίσω από κάποιον άλλον φαντάρο στην ορκομωσία, για να μη φαίνονται τα γυαλιά μου. Και τί θα σκεφτεί ο κόσμος αν δει κάποιον με γυαλιά. Θα νιώσει ανασφάλεια μάλλον. Πώς μπορεί να τον προστατεύσει κάποιος μύωπας από τούς εχθρούς τής πατρίδας; Άλλωστε, οι αγωνιστές τού έπους τού '40, είχαν όραση 20/20. Και δεν παρεκκλίνω από το θέμα. Αυτά συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Να καταργηθούν οι παρελάσεις. Έτσι, απλά. Ας βρουν άλλον τρόπο να τιμήσουν τις μνήμες κι ας μην αναγκάζουν όποιον δεν θέλει.
.
Υ.Γ.1: Αρκετά πληρώσαμε το σπίτι στο Μαϊάμι! Ο δικός μας άνθρωπος, αυτός που μάς θέλει στην εκκλησία με τα σκουλαρίκια μας, επιστρέφει την Παρασκευή! Μεγάλες στιγμές! Άντε, να πει κι αυτός τη γνώμη του για τον διάδοχο.
.
Υ.Γ.2: Κι όσο ασχολούμαστε με τα όνειρα τής Έφης Σαρρή για είσοδο στη βουλή, καλοφόρετα να είναι τα 33,7 εκατομμυριάκια για τις τηλεφωνικές ονειρώξεις των εκλεγμένων μας για να τακτοποιήσουν τα προβλήματά μας. Για περισσότερα, http://www.kavalanet.gr/enimerosi/news_static/EEAFEyZVZFmUkIBADD.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: